Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 13:59 - Име и съдба
Автор: tanelia Категория: Други   
Прочетен: 5306 Коментари: 7 Гласове:
22

Последна промяна: 11.04.2010 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageimage

Между името на човека, неговия характер, здравето и съдбата му съществува здрава връзка. Та нали името не е просто комбинация от букви или звуци, това е човешкото "АЗ". И е твърде важно, човек да чувства, че името му приляга, че е неотменима част от него самия. Дори най-претенциозният или скептично настроен човек, избирайки име на детето си, подсъзнателно се старае то да бъде красиво, съзвучно с фамилното име, да не изглежда недодялано и да не предизвиква насмешки. Ние общуваме чрез имената си и тяхното звучене влияе на отношението на околните към нас самите.

Звуци и значение 
   От древни времена давайки на новороденото име на светец, преди всичко обръщали внимание на това, какво означава то: Валери - бодър, силен, Борис - славен в борба, Николай - победител, Евгений - благороден и т.н. Но върху подсъзнанието по-силно въздейства звуковият образ на името, отколкото неговото значение. Нито при формирането на личността, нито при установяването на взаимоотношенията с околните участва значението на името. Случва се, хората да отговарят на името си. Но има и мнозина, които нямат нищо общо със значението на името, което носят.

Тайно и явно
   Отдавна хората са забелязали необяснима връзка между името и съдбата. На новороденото се давали две имена. Едното било кръщелното име и него пазели в тайна, а другото било за всекидневна употреба. Нерядко самото дете не е знаело първото си име почти до своето пълнолетие. И в наши дни се случва свещеникът да не намери сред имената на християнските светци името, което са избрали родителите, и кръщава детето с друго име, близко по звучене. В това няма нищо страшно - при формирането на личността на човека участва само името, което детето чува хиляди пъти, ден след ден. Именно многократното повторение на едни и същи звуци въздейства както на неговото подсъзнание, определяйки характера му, така и на възприятието на околните, влияейки на тяхното отношение към този, който носи дадено име.

Меко и твърдо
  Имената като емоционални дразнители могат да се разделят на няколко групи. Меки, мелодични, лесни за произнасяне: Михаил, Васил, Ана. Твърди: Димитър, Николай, Лидия, Яна. Неутрални - въпреки че някои от тях имат по няколко съгласни подред, се произнасят без затруднения: Ирина, Зоя, Виктория, Клара, Петър, Антон. Едни от имената звучат ласкаво и извикват приятни чувства. Други, напротив, са стегнати и пораждат вътрешно напрежение. От "музиката" на името в немалка степен зависи първоначалното отношение на околните към носителя на името. Разбира се, впоследствие то може да се промени, но самото име - неприятно звучащо или трудно произносимо - със сигурност ще наложи свой особен отпечатък върху характера на човека. Твърдите имена формират у детето силна воля, твърд характер. То е настойчиво, упорито, стреми се на всяка цена да постигне своето. Децата с неутрални имена имат качества, присъщи и на твърдите, и на меките имена. Те са волеви, упорити, настойчиви, но се поддават на външно влияние.

Презиме, фамилия
   Характерът на човека зависи и от това как името му се съчетава с неговото презиме или фамилия. Има трудно произносими съчетания, които пречат на общуването - човек е нащрек, дали няма да сбъркат името му, фамилията му, поставяйки го в неловко положение. Затова към твърди фамилии или бащино име е по-добре да се подбират меки имена и да се избягва натрупването на съгласни звуци. И обратно, ако фамилията или бащиното име е с меко звучене, името е по-добре да бъде твърдо, за да го защитава от жизнените несгоди, понеже мекото звучене на презимето или фамилията може да формира безволие, безхарактерност, вялост. И ако характерът на Димитър, Николай е прекалено твърд, неотстъпчив, дори жесток, фамилията ще неутрализира или смегчи негативността.

Годишно време
   Детето, родено през зимата, е напористо, талантливо и умно, не се щади, когато работи, и затова бързо прави кариера. Зимата го е наградила с твърд характер, закалявайки го от първите дни на раждането му и заставяйки го да се бори за съществуване, нали на "зимното" бебе се налага да понася повече трудности, неудобства, дискомфорт. Зимата го укрепва физически и духовно, формира у него борбеност. Но в личния си живот то не винаги е щастливо, тъй като такъв човек е избухлив, властен, раним и дълго помни обидата. На зимните деца следва да се дават меки имена, неутрализиращи негативните качества на характера, смегчаващи твърдия им нрав, с който ги е дарила суровата зима.
   "Пролетните" деца физически и морално са по-слаби от другите. Те са непостоянни като пролетта, променливи, противоречиви. Нерешителни са, много обидчиви и чувствителни. Те обаче са талантливи в областта на изкуството, артистични са и имат добро чувство за хумор. Неувереността им пречи да станат лидери.Те не обичат промените и панически се боят от неизвестността. Упорити и себелюбиви, не се поддават на ласкателства. "Пролетните" деца трябва да носят твърди имена, за да могат поне в известна степен да бъдат защитени от жизнени неприятности и да им се помогне да си изградят решителност и воля.
   "Летните" хора са широки натури, рискуват, кариерата за тях не е на първо място. Лятото им влияе благотворно, те лесно се адаптират към реалността. Но от друга страна, лятото не им дава възможност да се закалят физически и морално. Оттук идва тяхното малодушие, безхарактерност, излишната доверчивост, изобщо лесно може да им се влияе. Тяхната избухливост и прекалена чувствителност им вредят. Те са горди, смели и настойчиви при достигане на целите си, но леко могат да бъдат преубедени. Затова на летните деца следва да се дават твърди имена, дори ако презимето или фамилията също са с твърдо звучене (Николай Димитров, например).
   Есента дарява децата със сериозност и обстоятелност. Те са уравновесени, решителни и пресметливи. Човек трудно може да ги отвлече от набелязания път, те не се поддават на влияние, винаги знаят какво искат." Есенните" деца рядко създават конфликти в семейството, ценят добрите отношения. Могат да носят всякакви имена.

Роднините
   Не трябва да се назовава сина с името на бащата, а дъщерята с името на майката: родителите няма да имат съвместимаст с порасналите си деца, те няма да се разбират. Освен това, момченцата, чието име повтаря презимето или фамилията им, са с избухлив характер, неустойчива нервна система. Всяко дете наследява от родителите си някакви черти на характера, не винаги те са най-добрите, и при това повторение те се усилват.

Променена участ
   Понякога човек усеща несъответствието на своето име и изпитва вътрешен дискомфорт, когато го чува. И няма нищо страшно, ако смени името си. Днес това е практика в Израел: на децата дават временни имена, а след като навършат пълнолетие, те сами могат да си изберат име. Дори зрели хора сменят името си, понякога и фамилията, затваряйки по този начин страницата на миналия си живот, те започват на нова страница. При много от тях съдбата им се сменя кардинално, което се свързва преди всичко с психологическата готовност на човека да смени името си и да започне нов живот, а това означава много. Но все пак по-добре е името на детето да се смени до 3-годишната му възраст. Така детето бързо свиква с промяната. По-късно това може да се направи вече в зряла възраст - и не по едноминутна прищявка, а в случай на крайна необходимост, след предварителна консултация с психолог.

Борис Хигир - психоаналитик,
член-корреспондент на Международната академия по информация под егидата на ООН




Тагове:   име,   съдба,


Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. razkazvachka - това е сериозно четиво
11.04.2010 20:29
и ДА - винаги съм виждала думите в цветове и съчетанията променят думите!
цитирай
2. mrazekoff - Чудесен материал,
11.04.2010 22:06
чудесна тема. Аз имам много да разсъждавам върху това. Абсолютно съм убеден във верността на информацията. Преди доста време направих една голяма грешка, като смених фамилията си и това се оказа (според мен) много лош избор.
Благодаря, за материала, ще направя нещо по въпроса (решил съм го твърдо), за да си върна старата фамилия.
Желая ти много успехи във всичко, и още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ...:)
цитирай
3. bizcocho - :) Аз съм със сменено име и то по мое ...
17.04.2010 16:57
:) Аз съм със сменено име и то по мое желание:) Имах си причини и родителите ми вдигнаха ръце и се съгласиха :) Наистина много неща се промениха... :) но сега, ако се завърна в годините, пак бих го променила :) Не, че бе лошо името ми, но вътрешно никога не го приех :))Някакси не бях аз... не мога да го обесня :)))))
цитирай
4. tanelia - Вярно е, че е сериозно четиво....1. razkazvachka - това е сериозно четиво
17.04.2010 17:11
..ако човек поанализира, ще разбере, че всяка дума от този материал е истина! Поздрави!
цитирай
5. tanelia - Благодаря ти..... 2. mrazekoff - Чудесен материал
17.04.2010 17:12
...тази тема винаги е представлявала интерес за мен, за това я споделям тук. Поздрави!
цитирай
6. tanelia - Има неща....3. bizcocho - :) Аз съм със сменено име и то по мое ...
17.04.2010 17:18
...които не е нужно да бъдат обяснявани. Те просто се чувстват от човека. Моето име не е Танелия, казвам се Мариана. Но винаги дълбоко в себе си съм усещала, че това е името, което съответства на моята духовна същност. В него има много топлина и нежност или поне така го усещам аз. Баба Ванга казваше, че всеки човек идва на този свят с Божието си име, и ако не носи това име животът му ще е различен от онзи, който му е предопределен.
Поздрави!
цитирай
7. tanelia - Откровение за името откъс от книгата на Мариана Везнева "По спиралата на еволюцията" - 2 книга от "Тайната школа"
17.04.2010 17:52
"Бяхме се събрали у нас десетина души, изучаващи теософия, с лектор Людмил Жеков с псевдоним Леон Бели. Обсъждахме желанието на една жена да промени името си на Мария.
Ръководех колективната медитация и тогава пред духовния ми взор се появи библиотека и в нея един от Господарите на карма.
"Името на всеки човек е филтър, който не пропуска определени негативни сили да го атакуват. С този филтър всеки един трябва да издържи на атакуващите го психични енергии. Колкото по-малко твърди гласни съдържа името, толкова филтърът е по-плътен. И обратно, колкото повече са твърдите гласни, толкова по-уязвим е човек за атаки. Познавайки силата на духа, който предстои да се превъплъти, още през бременността на майката, Ние внушаваме подходящото име.
Майките подсъзнателно наричат децата си с гальовни имена, в които се съдържат повече меки гласни, за да уплътнят филтъра на името и да предпазят детето си от атаките на негативните сили, преди то да е укрепнало духовно.
Ти, Мариана, защо промени името си от Марияна на Мариана с "а"? По този начин ти отвори филтъра си за атака на по-марсови, по-силни, по-войнстващи енергии. Бяха ти необходими доста години, за да се адаптираш на силната вибрация, да противостоиш и издържиш на нападението. (Наистина, когато бях на 7-8 години промених буквата "я" от името си в "а".)
А ти, В. защо искаш да вземеш името на Светата Дева? Нима имаш силите да носиш нейния кръст и да издържиш на нейните страдания?
Всеки, който носи името на светец, се свързва духовно с него, и така получава напътствия.
(Обръща се поотделно към всеки от групата и говори за името му.)
А ти, Цецилия (имахме жена с такова име), животът ти е по-тежък, отколкото бяхме предвидили. Ние внушавахме на майка ти друго име (родово, на баба й — Ценка), а тя ти даде това. Когато човек носи едно популярно, често срещано име, той се свързва в невидима енергийна мрежа със своите съименници, които го поддържат енергийно и му дават сили. Но когато е приел едно оригинално, рядко срещано име, той остава самотен. Така чужденците в една страна нямат енергийната подкрепа на съименниците си и се чувстват дискомфортно. Липсва им именната солидарност.
А ти, Людмиле, защо си смени името? (Той си беше избрал друго, небългарско име и го използваше като псевдоним.) Ние ти дадохме името Людмил, за да си мил на людете, а ти го сменяш с друго. То е чуждо на страната ви и създава вибрации на агресивност.
Все пак какво можем да направим, за да облекчим съдбата си, макар да знаем, че колкото по-големи изпитания понесем, толкова повече нараства духовната ни сила?
Необходими са ни познания, за да избираме подходящото време за положителното решение на проблемите ни."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tanelia
Категория: Други
Прочетен: 1383906
Постинги: 469
Коментари: 2565
Гласове: 17741
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031