Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2010 16:54 - Кражба на икона сее 15 години смърт
Автор: tanelia Категория: Други   
Прочетен: 3255 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кражба на икона вече 15 години взима кървав курбан в Несебър. В това са убедени всички местни хора, които подробно разказват потресаващата история.

 

Всичко започва през 1994 година, когато от църквата изчезва иконата "Черната Богородица". Тя се е смятала за талисман на града, който пази несебърчани от злини. При започналото разследване се оказва, че апашите са местни младежи между 18 и 23 години. Въпреки усилията на полицията да се открие къде е отнесена реликвата тя така и не е открита.

Впоследствие става ясно, че иконата е обявена за търг и че ще излезе извън граница. Седмица по-късно местните разбират, че е купена от гръцки колекционер.

Въпреки жалбите на граждани и сигналите, които дават в полицията, иконата остава в ръцете на колекционера. После започва черната хроника. Става въпрос за мистериозни смъртни случаи. Трагичните инциденти стават предимно в Несебър или на хора, живеещи в града. Първата жертва на злата прокоба е момче, което се дави на брега на морето в края на лятото.

След това 19-годишен младеж кара към Слънчев бряг, но незнайно как колата му завива надясно и се блъска в зида на местната болница. Шофьорът загива на място, а експертизата не може да установи къде е повредата в колата. Нелепите трагедии в Несебър обаче продължават.

Дълго време никой не свързва изчезването на иконата с мистериозните смъртни случаи на младежи. Поредната жертва е момче, което се докосва до стълб, хваща го ток и умира. След драмата униформени проверяват металния стълб и за всеобщ потрес не откриват по него и следа от електричество.

Още по-шокираща е историята с 20-годишен несебърлия, който скача от един метър и загива на място. Последвали мистериозни катастрофи, които ставали само в края на летния сезон и веднага след Нова година.

Така през всяка от първите 6 г. след кражбата загиват по двама младежи между 18 и 23 г. След това проклятието се изменило и по нелеп начин започнали да умират и момичета. До момента за 15 г. има 47 загинали младежи по неясни причини, твърдят в Несебър.

Една от майките на загинало дете обаче не могла да се примири с трагедията и отишла при Ванга. Тогава пророчицата обяснила връзката между иконата и смъртните случаи. Казала й, че "Черната Богородица" отмъщава на младите от града за кражбата. Ванга казала, че трябва да се купи захар и да се поръсят улиците на Несебър.

Когато обаче потресената майка разказала какво й поръчала петричката гадателка, нейни приятелки й се изсмели и й казали да спре да фантазира. След поредния смъртен случай на младеж обаче мълвата за думите на Ванга обиколила града. Близките на последните загинали деца отишли в общината с молба да се изпълни волята на пророчицата. "Ние вече се зачернихме, но поне да няма и други с нашата съдба", заявиха родителите.

В началото кметът Николай Димитров се съгласил да им помогне, като предостави на хората малки камиончета за разпръскване.

Родителите купили 3 тона захар и се обадили, че са готови. Градоначалникът обаче вече имал друго мнение. Според него ръсенето със захар изглеждало твърде налудничаво. Църквата също се опълчила срещу нещастните родители. Те обаче не се отказали и събрали 13 автомобила, с които в края на юли миналата година цяла нощ разхвърляли захарта.

"Нямаше улица или къща, пред която да не бяхме поръсили", каза Диана Фратева, майка на загинало момче. Близките хвърляли захар дори до Равда и Слънчев бряг.

Чудото става. Оттогава мистериозните смъртни случаи спират.

Изготвено е копие на иконата в Грузия, което е подарено на църквата в Стария Несебър.

Откраднатата Черна Богородица от Несебър е византийска военна икона. Съгласно зографските канони те са били рисувани в тъмни цветове. Затова и са известни като "черни". Според една от легендите несебърската "Богородица" е била походната икона на войската на епирския деспот Тодор Комнин. Пленена е от цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница, когато българите разбиват византийците. Според друга версия иконата е военна плячка от победата на цар Иван-Александър в битката при Русокастро през 1332 г. По-късно българският владетел я подарява на град Месембрия (днешния Несебър). Изображението на Богородица като "Черната дева" е особено популярно сред католиците. Смята се че първото такова изображение е направено от св. Лука.

 

Поверието, че който посегне на свещени предмети или реликви, добро не вижда, води началoто си още от древния Египет. За да предпазят гробниците на фараоните от кражби и осквернявания, жреците са ги обезопасявали със сложна система от смъртоносни капани. И така се ражда митът за "проклятието на боговете". Християнството пък умело е изполвало различни случайни съвпадения, за да убеди миряните, че лично Бог наказва крадците на икони, мощи и църковна утвар. Отците са били улеснени и от факта, че често крадците на подобни ценности просто са се избивали един друг от алчност.

Хората в онази епоха са мрели на поразия от такива елементарни за лечение днес неща като апандисит или тетанус.




Тагове:   смърт,   икона,


Гласувай:
11


Вълнообразно


1. veninski - Чудесен постинг! Поздрави!
19.04.2010 07:54
Чудесен постинг! Поздрави!
цитирай
2. phoenix2000 - Стана ми тъжно
19.04.2010 18:23
творения, преминали през турското робство и какви ли не войни и оцелели сега се оплячкосват. Май сме в най-черния си период от историята. Собствения ни народ се самоограбва. Ще да е някой от града да и посегнал, щом там се връща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tanelia
Категория: Други
Прочетен: 1387197
Постинги: 469
Коментари: 2565
Гласове: 17756
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930